DETAYLI ARAMA

Aramaİstediğiniz yurtdışı eğitim programına kolayca ulaşın.

HABERLER


HABERLER > Birleşik Krallık UCAS Başvuru Sistemi Hakkında Bilmedikleriniz 03.Temmuz.2017

Arkadaşıma gönder

Beğen / Favorilere Ekle





UCAS Extra, Clearing ve Adjustment

UCAS, Birleşik Krallık’ta kullanılan ve öğrencilere lisans başvurusu yapma olanağını tanıyan üniversite başvuru sistemidir. Öğrencinin başvurduğu üniversiteler, öğrecinin sahip olduğu yeterlilikler ile başvurduğu programın gerekliliklerini değerlendirerek öğrencilere şartsız kabul, şartlı kabul veya red cevabı verir.

UCAS başvurusu sonucu hiçbir üniversiteye yerleşemeyen veya kabul aldığı üniversiteden vazgeçip yeni bir başvuru yapmak isteyen öğrenciler için UCAS sisteminin sunduğu farklı başvuru teknikleri de vardır.  Bunlar; Extra, Clearing ve Adjustment olarak isimlendirilir.




UCAS Extra Nedir?

UCAS Extra, UCAS lisans başvurusu neticesinde hiçbir üniversiteden kabul alamamış öğrencilerin, yeni bir üniversite veya programa başvurmasına olanak sağlayan bir UCAS başvuru tekniğidir.

Öğrencinin Extra’yı kullanabilmesi için, UCAS başvuru sistemi üzerinden 5 adet lisans başvurusunu yapmış olması ve bu 5 başvurunun da olumsuz sonuçlanması gerekir. Tüm başvuruların olumsuz sonuçlanması, öğrencinin başvurduğu programlardan red cevabı alması veya başvurduğu programlardan gelen kabulleri reddetmesi sonucu gerçekleşir. Bu durumda öğrenci, aldığı kabulleri reddetmesi halinde o kabulleri geri alamayacağının bilincinde olmalıdır.

UCAS Extra başvurusu, UCAS başvuru sonuçlarının açıklanmaya başladığı Şubat ayı ile başvuru sürecinin sonlandığı Temmuz ayı arasındaki süreçte gerçekleştirilir.

UCAS Extra Başvuru Süreci

  1. Öğrenci UCAS Searching Tool’dan Show Courses in Extra seçeneğine tıklayarak UCAS Extra başvurusu yapabileceği üniversiteleri, programları ve bu programların kabul şartlarını inceler.   
  2. Öğrenci, üniversitenin aradığı şartlara uygun olduğuna inandığı üniversite ve programlar içerisinden kendisine uygun olanları listeler.
  3. Öğrenci,listelediği programlara yeterlilik sağlayabildiğinden emin olmak için isterse telefonla üniversitenin kabul ofisine ulaşır isterse de sadece üniveristenin kabul şartlarını inceleyerek kararını verir. Burada önemli olan öğrencinin sadece bir başvuru yapma hakkının olduğunu düşünerek hareket etmesidir.
  4. Üniversiteler Extra başvurularını 21 gün içerisinde değerlendirmek zorundadır.  Öğrenci programa kabul edilmediyse veya üniversiteden 21 gün boyunca hiç haber alamadıysa yeniden Extra başvurusu yapabilir.

Extra başvuru sistemi, öğrencinin ilk başvuruda kullandığı niyet mektubunu değiştirmeye izin vermediği için öğrenci, üniversitenin talebi doğrultusunda yeni niyet mektubu hazırlayabilir. UCAS Extra başvuru sürecinde başarılı olamayan öğrenciler, Temmuz ayından sonra başvuru yapabilecekleri UCAS Clearing sistemini kullanabilir.




UCAS Clearing Nedir?

UCAS Clearing de UCAS Extra gibi UCAS başvurusu neticesinde hiçbir üniversiteden kabul alamamış öğrencilere yeni bir başvuru yapma olanağı tanıyan UCAS başvuru tekniğidir. Clearing’in, Extra’dan farkı, UCAS başvuruları tamamen sonuçlandırıldıktan sonra tüm başvuruları olumsuz sonuçlanmış öğrencilerin, programlarının kapasitesinin dolduramamış belirli üniversitelere yerleştirilmesidir.

Öğrencinin Clearing tercihi yapabilmesi için UCAS Track hesabında hiçbir kabulünün bulunmaması gerekir. Öğrenci hangi durumlarda clearing başvurusu yapabilir:

  • Başvurduğu hiçbir üniversiteden kabul alamamışsa
  • Üniversitelerden gelen tüm kabulleri reddetmişse
  • UCAS’ın belirlediği son başvuru tarihinden sonra başvuru yapmışsa
  • Üniversitelerin belirlediği şartlı kabul şartlarını yerine getirememişse 

Clearing, her yıl UCAS tarafından tarihleri belirlenen, genelde Temmuz ve Eylül ayları arasında gerçekleşen bir başvuru sürecidir. Bu başvuru aşamasında boş kalan programlar çok hızlı dolduğu için, öğrencinin ders notlarının açıklanmasının hemen ardından Clearing başvuru sürecine başlaması önerilir. 

UCAS Clearing Başvuru Süreci

  1. Öğrenci, yayınlandığı tarihte (Temmuz ayı itibariyle) UCAS Searching Tools üzerinden Clearing Vacancies sekmesini kontrol eder. Clearing Vacancies sayfasında, programlarının kapasitesini dolduramamış üniversiteler, bu programları ve kabul şartlarını öğrencilerle paylaşır.
  2. İlgilendiği program ve üniversitelerin kabul şartlarını inceleyen ve şartların kendisine uygun olduğuna karar veren öğrenci, belirlediği üniversitelerin kabul ofislerine telefonla ulaşır.
  3. Telefon görüşmesi esnasında üniversiteler, öğrencinin UCAS başvurusuna ulaşabilmek için öğrencinin sistem tarafından atanmış Clearing Numarasını talep eder. Öğrencinin başvurduğu programa yeterliliğini anlamak için birtakım sorular sorar. Öğrenci bu aşamada gelebilecek sorulara karşı hazırlıklı olmalıdır.
  4. Telefon görüşmesinden sonra üniversiteler, öğrencinin programa yeterli olduğuna karar verirse öğrenciyi telefonla ya da çok kısa bir süre içerisinde mail ile bilgilendirir ve öğrencinin başvuru yaptığında kabul alacağının garantisini verir. Öğrenci bu aşamada birden fazla üniversite ile görüşebilir ve seçeneklerini arttırabilir. Ancak bu seçenekler içerisinden sadece bir Clearing tercihi yapma şansının olduğunun bilincinde olmalıdır.
  5. Öğrenci, kendisini kabul edeceğinin garantisini veren üniversiteler içerisinden bir karara ulaşır ve UCAS Track sistemi üzerinden başvurusunu gerçekleştirir.
  6. Üniversite olumlu düşünüyor ise öğrenciye çok kısa bir süre içerisinde kabul mektubu gönderir, onaylamazsa da bu Clearing başvurusunu reddeder. Öğrencinin başvurusunu reddedilirse, programlarında hala boşluk olan diğer üniversiteler ile görüşme ve yeni bir Clearing başvurusu daha yapma şansı vardır.



UCAS Adjustment Nedir?

UCAS Adjustment ise UCAS başvuru sürecinde tercihlerini yapan ve tercih ettiği ilk okulun istediği şartlardan daha fazlasını yerine getiren öğrencilere daha iyi bir üniversiteye başvurma şansı tanıyan UCAS başvuru tekniğidir. Örneğin, tercih edilen program öğrenciyi kabul etmek için A Level ders notunu AAB olarak görmek istemiş ve öğrencinin sınav sonucu AAA olarak sonuçlanmışsa öğrenci UCAS sistemi tarafından Adjustment başvurusuna yönlendirilir. Öğrencinin bu başvuru tekniğini kullanması öğrencinin isteğine bağlıdır.

Adjustment başvurusu Birlişik Krallık A Level sonuçlarının açıklandığı 27 Ağustos ve 31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen 5 günlük bir süreçtir.  

 

 

UCAS Adjustment Başvuru Süreci

  1. Öğrenci ilk aşamada, şartsız kabul aldığı üniversiteyi ve programı değiştirmek istediği kararını verir. Öğrenci bu kararı vermeden önce öğretmenleriyle, ailesiyle ve danışmanlarıyla iletisim halinde olmalıdır.
  2. Öğrenci kesin kararını verdikten sonra UCAS Track hesabının yönlendirdiği Register for Adjustment sekmesine tıklayarak bu başvuru sistemine kayıt olur. Öğrenci, Adjustment için bu sekmeye tıkladığında şartsız kabul aldığı ilk üniversite tercihini kaybetmez. Adjustment başvurusunu gerçekleştiremediği veya başarısız olduğu durumda öğrencinin şartsız kabulü garanti seçenek olarak bekletilir.
  3. Öğrenci, Adjustment başvurusu yapmak istediğini sisteme kaydolarak belirttikten sonra başvurmak istediği üniversiteler ile iletişime geçer ve başvurmak istediği programda hala müsait yer olup olmadığını teyit eder. Üniversitelerin kabul ofisleri, programlarında boşluk varsa öğrencinin UCAS hesap bilgilerini ister ve öğrencinin bu başvuru için uygunluğunu kontrol eder.
  4. Üniversite, telefon görüşmesi sırasında öğrencinin başvuru bilgilerini inceledikten sonra öğrenciyi programa kabul etmek istediğini öğrenciye sözlü olarak bildirir ve öğrencinin onayına sunar. Öğrencinin sadece bir Adjustment tercihi yapma şansı olduğu için üniversitelerle görüşmeleri sırasında dikkatli olmaları gerekir.   
  5. Öğrenci, okulun teklifini onaylarsa UCAS Track hesabında bu üniversiteden kabul mektubu aldığını görecektir.
  6. Öğrenci Adjustment başvurusu ile aldığı kabul sonrasında üniversitenin kayıt prosedürleri doğrultusunda kaydını yaptırır.



akreditasyonlarımız
Horizon

Üniversite Rehberi

SOSYAL BAĞLANTILARIMIZ

Bizi sosyal medyada takip edin