DETAYLI ARAMA

Aramaİstediğiniz yurtdışı eğitim programına kolayca ulaşın.

HABERLER


RÖPORTAJLAR > British Council Türkiye Pazar Geliştirme Koordinatörü Sayın; Pelin Akçay Karakuş Ingiltere'de Eğitim Almak Isteyen Horizon Öğrencilerine Çok Önemli Bilgi Ve Tavsiyeler 29.Haziran.2010

Arkadaşıma gönder

Beğen / Favorilere Ekle

British Council Türkiye pazar geliştirme koordinatörü Sayın; Pelin Akçay Karakuş ingiltere'de eğitim almak isteyen Horizon öğrencilerine çok önemli bilgi ve tavsiyeler sunmaktadır. 

1. İngiltere’de yaşam ve İngiliz kültürü hakkında kısaca bilgi verir misiniz?


İngiltere yıllardır her ırktan, dinden ve renkten insanları karşılamaya alışıktır. Bu kültür harmanı içinde yer alarak kendinizi geliştirme imkanınız olur. İlk aylarda öğrencilerin yabancı oldukları bu yaşam tarzı içinde zaman zaman bocalamaları doğaldır. Pek çok eğitim kurumu bünyesinde öğrencilere bu konuda yardımcı olabilecek danışmanlık ofisleri mevcuttur. 

Köklü ve dinamik bir eğitim sistemine sahip olan İngiltere'de üniversite ve yüksekokullar, verdikleri eğitimin kalitesi ile ün yapmış ve saygınlık kazanmıştır. Bu kurumların verdikleri dereceler tüm dünyada tanınmaktadır. İngiltere'deki üniversitelerden alınan diplomalar iş yaşamında başarının kapısını açan anahtarlardır. İngiltere'de yüksek standarda sahip bir eğitim aldığınız için, diplomanız işverene, konunuza vakıf olduğunuzun ve bu konu hakkında öğrenim görebilecek kadar iyi düzeyde İngilizce bildiğinizin garantisini verir. 

İngiltere'deki üniversiteler, bireysel tercih ve ihtiyaçlarınıza mutlaka cevap verecek çok çeşitli programlar sunmaktadır. Size ne düşüneceğinizi değil nasıl düşünmeniz gerektiğini gösterecektir. Ayrıca sınıflarda alacağınız derslerin yanı sıra daha küçük gruplarda fikir alış verişi yapabilme şansınız olacaktır. İngiltere, Avrupa'ya açılan kapıdır. Gerek İngiltere içerisinde gerek Avrupa'ya seyahat çok kolaydır. Böylece sadece İngiltere'deki değil aynı zamanda Avrupa'daki yaşam hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Türkiye'den sadece 3.5 saat uzaklıktasınız! İngiltere yıllardır her ırktan, dinden ve renkten insanları karşılamaya alışıktır. Bu kültür harmanı içinde yer alarak kendinizi geliştirme imkanınız olur. İngiltere'deki üniversitelere başvuru işlemleri kolaydır ve kota sistemi yoktur. 

İngiltere'deki üniversite programları diğer ülkelere göre daha kısa sürelidir ve ücretleri kıyaslanabilir düzeydedir. Örneğin İngiltere'de bir lisans programında bir yıllık eğitim almanın masrafı, A.B.D.'deki bir özel üniversiteden % 11 daha düşüktür. En önemlisi, İngiltere'de üniversite eğitiminin 3 ve master eğitiminin 1 yıl sürmesi, sizlerin daha kısa sürede ve az para harcayarak eğitiminizi bitirmenizi ve 1 yıl öncesinden iş hayatına girip para kazanmanızı sağlar. İngiltere'de yüksek öğrenim kurumlarındaki öğrenci dernekleri çok çeşitli faaliyetler düzenler. Spor ve sosyal faaliyetlere ek olarak oldukça geniş ve farklı alanda faaliyette bulunan bu toplulukların mevcut olması, sizi benzeri ilgi alanlarını ya da etnik kökeni paylaşan öğrencilerle biraraya getirir. İngiltere'deki okullar uluslararası öğrencilere eğitim süreleri boyunca her konuda destek olur. Bu sayede öğrenciler programları süresince İngiltere'de olmaktan zevk alırlar ve derslerinde verimli ve başarılı olurlar. 

2. İngiliz eğitim sistemi hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 

Eğitim 5 ile 16 yaş arasındaki herkes için zorunludur. 16 yasından sonra öğrenciler eğer üniversite eğitimlerine devam edeceklerse A-Level kurslarını ve ardırdan da sınavlarını almaları gerekmektedir. Öğrenciler bu sınavlara genellikle yüksek öğrenim görmek istedikleri konuyla ilgili 2-3 konuda birden girerler. A-Level programı genelde 2 yıl sürmektedir. Eğer öğrenci belli bir iş alanında bilgi ve becerilerini geliştirmek bir an önce çalışma hayatına atılmak istiyorsa bu alanda öğrenciye gerekli nitelikleri verecek mesleki bir kursa gereksinimi vardır. İngiltere’nin köklü ve dinamik bir eğitim sistemine sahip olmasında mesleki eğitim kurumlarının büyük rolü vardır. Her seviye de program veren bu okullar uluslararası öğrenciler için eğitimin pek çok dalında imkanlar sunmaktadır. Sundukları programların içerik ve seviyelerindeki bu çeşitlilik, öğrenci talebini arttırmakta ve bu da okulların sürekli kendilerini geliştirmelerini sağlamaktadır. Sunulan seçenekler arasında, lise döneminden başlayarak üniversiteler tarafından desteklenen yüksek egitime ve diplomaya kadar devam edebilme çansı yakalanabilir. Mesleki eğitim kurumlarında yaş ortalaması 21’dir, ama 16 yaşından itibaren öğrenci kabul edilmektedir.Bunun dışında yüksek öğrenimini İngiltere’de sürdürmeye karar veren bir öğrenci program ve kurum seçimi önemlidir. Türk ve İngiliz eğitim sistemi farklı olduğundan, Türk lise diploması İngiltere’deki 3 yıllık üniversite eğitiminin ilk yılına kabul için genellikle yeterli görülmemekle birlikte, her öğrenci bireysel olarak değerlendirilmektedir. Kimi zaman yabancı dilde eğitim veren bir liseden iyi dereceli bir diploma, üniversitenin ilk yılına başlamak için kabul edilebilmektedir. Üniversiteler değerlendirmelerinde; İngilizce yeterlilik ki yüksek öğrenim kurumları öğrencilerin kabulü için IELTS ( genelde 6) veya TOEFL (genelde 213) sınav sonuçlarını ve Lise notlarının yanı sıra öğrencilerin hocalarından almış oldukları referans mektupları ve öğrencilerin “UCAS”(www.ucas.com)formunda yazmış oldukları kompozisyonlarda belirleyici rol oynamaktadır. Diğer taraftan öğrenci bir yıllık hazırlık kursunu foundation course) tamamladıktan sonra da lisans derecesine başlayabilir. Master programları genellikle 12 ay sürmekte, öğrenciler 9 ay ders gördükten sonra 3 ay tez çalışmalarını yaparak master derecelerini tamamlarlar. 

3. Sizce Türk öğrencilerin İngiltere’de karşılaştıkları en büyük sorunlar nelerdir?
İngiltere’de Okul seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir?


Öğrencilere tavsiyemiz planlı hareket etmeleri ve seçim aşamasında detaylı araştırma yapmalarıdır. Ayrıca eğitimde kalitenin fiyat ile doğru orantılı olduğu her zaman göz önüne alınmalıdır bu nedenle ucuz kurlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. 

Okul seciminde olduğu gibi kalacakları yer konusunda da önceden organizasyon yapmaları önemlidir. Özellikle yaz aylarında konaklama bulmak gerçekten güç olabilir bu nedenle erken başvuru yapan adaylar daha avantajlı konudadır. 

Yurtdışına gitmeye çalışan öğrencilerin karşılaştığı sorunlardan biri de vizedir. Bu konuda da tavsiyemiz başvuru öncesi gerekli tüm belgelerin dikkatlice toplanması ve bilgilerin güncelliğinin İngiltere Başkonsolosluğu web sayfasından www.britishembassy.org.tr kontrol edilmesidir. 

İngiltere’de yaşam ile ilgili bilgilere www.educationuk.org.tr den ulaşabilirler. 

İngiltere’de eğitim görmek isteyen öğrencilere öncelikli tavsiyemiz ani karar vermemeleri ve araştırma süreci icin dil okullarında 3-4 ay, lisans ve yüksek lisans programlari icin ise en az 1 yıl süre tanımaları. Diğer önemli bir konu ise öğrencilerin bu eğitim için ne kadar bütçe ayırabilecekleridir. 

Dil eğitimi:

- Bölge seçimi

Bu nasil bir ortamda bulunmak istedigize baglidir. Londra ve güney bölgeleri yasam sartlari açisindan diger bölgelere oranla daha pahalidir. Bu bölgeler yabancı öğrencilerin daha çok tercih ettiği bölgelerdir. Öğrenciler halkla daha iç içe olacaklari yerlesim yerlerini seçerlerse bu onlarin Ingilizce’yi daha aktif bir sekilde kullanmalarini saglayacaktir. 

- British Council Onaylı bir okul

Okullarini seçerlerken okullarin British Council tarafindan onayli olmasina dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü bir okulun onayli olmasi okulun hem verdigi egitim hemde bulundugu konum itibari ile belirli standartlarda oldugunu göstermektedir. Bu da giden ögrenciye bir güven vermektedir. 

İngiltere’de bulunan dil okulları British Council tarafından denetlenmekte ve bunun sonunda onaylanmaktadır. İngiltere’de 370’in üzerinde British Council tarafından onaylı okul, kolej ve üniversite dil kursu bulunmaktadır. 

British Council tarafından denetlenmis ve onaylanmıs okullarda

  • Genel İngilizce
  • Mesleki İngilizce
  • Gençler ve Çocuklar için yaz kursları
  • IELTS ve TOEFL sınavlarına hazırlık kursları
British Council tarafından onaylanan okul bilgileri www.educationuk.org.tr sayfasından alınılabilir. 

- Sosyal İmkanlar

Ögrenci okulların sunmuş olduğu programları, sosyal imkanları, sınıfta bulunan öğrenci sayısını ve aynı zamanda okulda bulunan Türk öğrenci sayısını ve aynı zamanda okulda bulunan Türk öğrencilerin sayısınıda değerlendirmelidir. 

4- İngiltere’de üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler üniversitelere nasıl başvurabilirler? Ve Lisans ve lisans üstü üniversite programları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi
İngiltere’de Lisans ve Lisansüstü eğitim için yapılan sıralamalar karar aşamasına geldiğinizde sizlere yol gösterecektir. 

Bu sıralamalar bağımsız kuruluşlarca yapılmaktadır, British Council verilerin güncelliği ve doğruluğu konusunda herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır. 

Lisans Programları
Kurumlar “Research and Teaching Quality Assesment” adı verilen değerlendirmelerde araştırma ve eğitim kaliteleri baz alınarak notlanırlar. 

Bu değerlendirmelerde; eğitim kalitesinin yanı sıra öğrencilerin belirli konulardaki başarılarına ve okulla ilgili görüşlerine de yer verilir. 

Kalite kontrolde baz alınan kriterler şöyle sıralanabilir:

  • Müfredat içeriği
  • Eğitim, öğretim ve değerlendirme
  • Öğrencilerin öğrenme hızı ve başarıları
  • Öğrencilere verilen destek ve rehberlik
  • Kaynaklar
  • Farklı branşlardaki kalite seviyesi 
 
www.qaa.ac.uk 

Yüksek Lisans Programları


Her 5 yılda bir tekrar edilen “Research Assessment Exercise” ile üniversitelerdeki yüksek lisans programları 5 lik bir not sisteminde değerlendirilir. (5* en yüksek, 1 en düşük) www.hero.ac.uk/ra

İngiltere’de Tanınan Dereceler

108 eğitim kurumunun verdiği dereceler İngiltere’de kabul görmektedir. Detaylı bilgi için http://www.dfes.gov.uk/recognisedukdegrees/ 

5- İngiltere’de öğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler burs programlarından nasıl yararlanabilirler? 


Birleşik Krallıklar (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) öğrenciler için çok çeşitli burs olanakları sunmaktadır. Burslar bazen devlet kurumlarınca, bazen de eğitim kurumları veya bağımsız kuruluşlar tarafından başarılı öğrencilere verilir. Yüksek lisans programlari icin verilen burslar cok daha yaygındır. Başvuru ve değerlendirme kriterleri üniversiteden üniversiteye farklılık göstermekle birlikte genel olarak öğrencilerin çok iyi düzeyde ingilizce bilmesi (IELTS 6.5 veya 7) ve yüksek not ortalamasina sahip olmasi beklenir. 

Araştırmalara nereden başlamalı?

http://www.educationuk.org/scholarships/
www.hero.ac.uk

Yüksek Lisans Bursları 

Türkiye’de British Council tarafından yürütülen burs programları: 

British Chevening Scholarships 

British Chevening Scholarships, sponsorluğunu İngiliz Hükümetinin gerçekleştirdiği karşılıksız bir burs programıdır. British Council tarafından yürütülen program, başarılı gençlere İngiltere’de eğitim şansı vererek bireysel ve toplumsal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 

Başvuru koşolları ile ilgili detaylı bilgi için:
www.britishcouncil.org.tr 

Müberra Erdem
Scholarships Co-ordinator
British Council
Ankara
email: chevening@britishcouncil.org.tr

6- İngiltere’de 1 yıllık eğitiminin ortalama maliyeti ne kadardır? 

Dil Okulları


British Council onaylı okullarda haftalık ücretler £100-150 civarındadır. Kurs süresi uzadıkça haftalık ücret daha düşük olacaktır. Konaklama için de bölgeye göre farklılık göstermekle beraber haftalık £70-80 civarında bir ücret ödenmesi gerekir. 

Lisans & Yüksek Lisans Eğitimi


Üniversitelere göre farklılık gösterse de, ortalama olarak yıllık üniversite eğitim öğretim ücretleri şöyledir: 

Sanat ve Sosyal Bilimler: £6.000 - 10.000 
Fen ve Teknik Bilimler: £7.000 - 12.000 
Tip, Diş Hekimligi ve Veterinerlik: £13.000 - 17.000 

Bir öğrencinin yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyacı olan para miktarı ise yıllık olarak ortalama £5.000 - 6.000 civarındadır. Yaşam masrafları bölgelere göre farklılık gösterebilir.

7- İngiltere’de öğrencilerin çalışma hakkı var mıdır? 


6 aydan uzun süreli programlara kayıtlı öğrenciler haftada 20 saate kadar part time çalışabilirler. Ancak aldıkları vizede çalışmalarının serbest olduğuna dair ibare olması gerekir. 

8- İngiltere’de öğrenim gören öğrenciler sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabilirler? 


6 aydan kısa süreli programlara kayıtlı öğrenciler okullarının kendilerine sağlık sigortası yapmalarını isteyebilirler. 6 aydan uzun dönemli programlara kayıtlı olan öğrenciler ise NHS-National Health Service e dahil olarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli olarak faydalanabilirler. 

9- İngiltere’de öğrencilerin konaklama seçenekleri nelerdir?sizce hangisi daha uygundur? 

Konaklama imkanları aile yanı konaklama, ev kiralama ve yurtta kalma olarak değişkenlik gösterir. Dil eğitimi için gidecek bir öğrenciye gunluk anlamda öğrendiklerini pratik yapabilmeis için aile yanı konaklama daha cazip gelebilir, lisans veya lisanüstü eğitimde ise yurt imkanı daha cazip gelebilir zira öğrenci diğer öğrencilerle yakın olarak ortak açlışmalarda bulunabilir vey okul kampüsünde yaşamak isteyebilir. 

10- Öğrencilerin en büyük sorunlarından biride ‘Vize’. Sizce İngiltere’ye gitmek isteyen öğrenciler vize başvuru yaparken nelere dikkat etmelidir? 

Yurtdışına gitmeye çalışan öğrencilerin karşılaştığı sorunlardan biri de vizedir. Bu konuda da tavsiyemiz başvuru öncesi gerekli tüm belgelerin dikkatlice toplanması ve bilgilerin güncelliğinin İngiltere Başkonsolosluğu web sayfasından www.britishembassy.org.tr kontrol edilmesidir.
akreditasyonlarımız

Horizon

Üniversite Rehberi

SOSYAL BAĞLANTILARIMIZ

Bizi sosyal medyada takip edin

Tüm Hakkı Saklıdır  © 2018 | Bir Horizon Eğitim Grubu kuruluşudur.