TÜRKİYE’DE BİR İLK!
‘ULUSLARARASI ÖĞRETMENLİK DENKLİĞİ’ PROJESİYLE İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİMİZ CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ’NDEN İLK TEACHING AWARD SERTİFİKALARINI ALDILAR
Horizon Internaıional College tarafından eğitimleri verilen “Uluslararası Öğretmen Denkliği” programını başarı ile tamamlayan ilk 100 İngilizce öğretmenimiz Cambridge Üniversitesi Teaching Award sertifikalarını 8 Aralık 2012, Cumartesi günü Etiler Kampüsü’nde düzenlenen tören ile CHP Milletvekili Gürsel TEKİN ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ’ın elinden aldılar.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, Horizon Eğitim Kurumları ve Cambridge Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Uluslararası Öğretmen Denkliği” projesi; 11 Haziran 2012 tarihinde yapılan geniş katılımlı protokol imza töreni ile hayata geçmişti. 2 haftalık yoğun eğitim programının ardından yapılan genel Cambridge Teaching Knowledge Test ile öğretmenlerimiz programı tamamladılar. Başarılarının belgesi olan Cambridge Üniversitesi Teaching Award sertifikalarını, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel TEKİN, Cambridge Üniversitesi Yetkilileri, Horizon Eğitim Kurumları Kurucusu Mehmet GÜLTEKİN ve seçkin bir çok davetlinin katıldığı törende aldılar.
Horizon Eğitim Kurumları Kurucusu Mehmet GÜLTEKİN, törene katılarak öğretmenlere sertifikalarını veren CHP Milletvekili Gürsel TEKİN ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ’a plaketlerini takdim etti.
HORIZON INTERNATIONAL COLLEGE ETİLER’DE KAPILARINI EĞİTİME AÇTI...
Horizon Eğitim Kurumları Kurucusu Mehmet GÜLTEKİN,
sosyal sorumluluk yönü yüksek bir projeyi Türkiye’de ilk defa hayata geçirdiklerini ifade ederek, “Devlet okullarımızdan seçilmiş, geleceğin ışıkları olan çocuklarımızın, nitelikli İngilizce dil eğitimi almalarını sağlayan çok değerli İngilizce öğretmenlerimizin ihtiyaç duyduğu temel öğretmenlik bilgilerine odaklanarak Cambridge Üniversitesi standartlarına göre uluslararası geçerli İngilizce öğretmenliği denklik sertifikası kazandırmayı amaçlamaktadır.
Projeye katılan 100 İngilizce öğretmenimiz, İngiltere’den gelen profesyonel eğitmenlerimiz eşliğinde, 2haftalık yoğun eğitim progtramının ardından yapılan gene Cambridge Teaching Knowledge Test ile programı tamamladılar.
Sınavda geçme veya kalma yoktu. Sınav başarısı 1 ile 4 arasında puanlandırılarak ölçüldü. Sınava katılan öğretmenlerimizin çoğunluğu 4 skoru ile en yüksek puanı almışlardı. Bu da bizlere gösteriyor ki; fırsat verildiğinde öğretmenlerimizin alanlarında ne kadar beceriye sahip oldukları ispatlamaktadır.
Bu nedenle öğretmenlerimiz, benzer eğitimlerle sürekli desteklenmeli ve de çocuklarımızın neden yeterli derecede İngilizce öğrenemedikleri sorusuna cevap farklı nedenlerde aranmalıdır.
Son yıllarda uluslararası ilişkiler ve ekonomik gelişimde elde ettiğimiz başarıyı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin ‘eğitim üssü’ haline getirilmesiyle de yakalamalıyız. Bunun için eğitim sistemimizin içe kapalı görünümden çıkartılıp, küresel bir yapıya dönüştürülmesi gerekmektedir. Globalleşmek için de, etkin iletişim dili olan İngilizce çok iyi öğretilmelidir.
Dilerim yapmış olduğumuz pilot çalışma, devlet büyüklerimiz tarafından örnek gösterilir ve türkiye genelinde benzer eğitim programlarıyla yaygınlaştırılır.”
dedi.
Törende konuşma yapan
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ,
“Yabancı dil öğrenmeye duyulan gereksinimin artması, gerek dünya ülkelerinin, gerekse ülkemizin yabancı dil politikalarının değişmesine yol açmıştır.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü ve bir eğitimci olarak her zaman en büyük hedeflerimin başında eğitimin niteliğini artırmak olmuştur. Bu amaçla yürütülmek istenen her projeyi de desteklemeye gayret ediyoruz.
Değişen politikalar doğrultusunda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gerek öğrencilerimize gerekse öğretmenlerimize yönelik olarak farklı çalışmalar yürütmekteyiz. Bu amaçlarla Horizon Eğitim Kurumları ile 2 yıldır farklı çalışmalar yürütmekteyiz.
Bunlardan ilki geçen yıl ikincisini yaptığımız ve her ilçeden birinci olan öğrencimizin İngiltere’de iki haftalık eğitime katıldığı “Sınırlar Eğitimle Birleşiyor” projemiz, diğeri THY’nın da destekleri ile gerçekleşen ve öğrencilerimizi A.B.D’ye yolladığımız “THY ile Eğitime Yolculuk” projemiz idi.
Öğrencilerimizin üretkenliğini artırmak, yeni şeyler öğrenmelerini, yeni dünyalar tanımalarını ve farklı kültürleri algılamalarını sağlamak için bu projelere destek olduk.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Horizon ortaklığı ile de siz değerli İngilizce öğretmenlerimize geçtiğimiz eğitim öğretim yılında uluslararası bir sertifika programı düzenledik. Sizlerde bu eğitimi başarı ile tamamlayarak sertifikaları almaya hak kazandınız. Bu eğitim ile öğrencilerimize İngilizce öğretiminde farkındalık oluşturacak beceriler kazandıracağınıza şüphem yoktur”
dedi.
Törende konuşma yapan
CHP Milletvekili Gürsel Tekin,
"İktidarı ile muhalefetiyle ortak akılda buluşup çağdaş ve modern eğitim sistemini hayata geçirmeliyiz. Burada çağrıda bulunuyorum. Gelin eğitim sistemini beraber kuralım. Sessiz durmak olmaz, çıkın ortaya sorumluk alın. Hükümet son on yıl içinde vadettiği atamaların sadece yüzde 20'sini yaptı. İstihdam odaklı bir üniversite tercih edilemediği için bu sorunları yaşamaya devam ediyoruz. Öğretmenlerimizin sorunu tüm siyaset dünyasının ortak sorunudur. İktidarı ile muhalefetiyle ortak akılda buluşup çağdaş ve modern eğitim sistemini hayata geçirmeliyiz. Ücretli, dershane öğretmenliğine ve atama ızdırabına bir an önce son vermeliyiz. Burada çağrıda bulunuyorum. Gelin eğitim sistemini beraber kuralım. Sessiz durmak olmaz çıkın ortaya sorumluk alın.” dedi.
Sertifika Törenimize Telgraf Gönderen Devlet Büyüklerimiz
Cumhurbaşkanımız Sn. Abdullah GÜL, Avrupa Birliği Bakanımız Sn. Egemen BAĞIŞ, Milli Eğitim Bakanımız Sn. Ömer DİNÇER, İstanbul Milletvekili Sn. Metin KÜLÜNK, AKP İstanbul İl Başkanı Sn. Aziz BABUŞCU, İstanbul Valisi Sn. Hüseyin Avni MUTLU yoğun programlarından ötürü sertifika törenine katılamadılar ancak projemizi yürekten desteklerini belirten tebrik mesajlarını gönderdiler.
2013 yılı Ocak ayından itibaren proje sayıları arttırılarak devam edecektir.
Tören Videosu:
Projeye Genel Bakış:
Cambridge Üniversitesi, Uluslararası düzeyde akademik çalışmalar yapan ve Eğitim’de dünya standart ölçütlerinin belirlenmesinde rol oynayan 150 yıllık köklü bir kuruluştur. İngilizce öğrenenlere sunduğu sınavların yanında yabancı dil öğretmen adaylarına da uluslararası geçerliliği olan sertifikalar edinme imkanı sunmaktadır. Projemizin konusunu oluşturan Teaching Knowledge Test eğitim programı da bunlardan birisidir.
Teaching Knowledge Test, uluslararası geçerliliği olan ve ana dili İngilizce olmayan, İngilizce öğretmen veya adaylarına yönelik bir Cambridge Üniversitesi sertifika sınavıdır. Dünyanın her yerinde ilköğretim, ortaöğretim ya da yetişkin öğrencilere ders veren tüm yabancı dil öğretmenlerinin, ihtiyaç duyduğu temel öğretmenlik bilgilerine odaklanarak, öğretmenlerin güvenini artırmayı ve Cambridge Üniversitesi standartlarına göre uluslar arası geçerli İngilizce öğretmenliği yeterlilik sertifikası kazandırmayı amaçlamaktadır.
Bu esnek ve erişilebilir sistem öğretmenlerin;
- Farklı öğretim Yöntemlerini
- Öğretim Dilini
- Kaynakların Kullanılması Yollarını
- Ders Planı Yapmanın Temel Yönlerini
- Farklı ihtiyaçlar için sınıf yönetimi yöntemlerini anlamalarına yardımcı olur.
Projenin amacı
- İngilizce Öğretmenlerimizin İngilizce öğretme tekniklerinin geliştirilmesi
- Öğretmenlerimize dünya genelinde eğitimcilik sertifikasının kazandırılması
- Öğretmenlerin öğrencilere daha etkin ve hızlı İngilizce öğretebilme yeterliliklerinin arttırılması
- Cambridge Üniversitesi akreditasyonu ile öğretmenlik yetkinlik, donanımının ve farkındalığının arttırılması
- Milli Eğitim Bakanlığına örnek bir proje olarak sunulması için İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan pilot çalışmanın örnek gösterilmesi
- İngilizce öğretebilme yetkinlik eğitiminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına model teşkil etmesi
- Sertifika programının gerekliliğinin ve öneminin MEB, okullar ve öğretmenler düzeyinde farkındalığının arttırılması
- İngilizce öğretmenlerimizin Cambridge Üniversitesi sertifikalı eğitimcilerle bilgi paylaşımında bulunmaları ve ana dili İngilizce olan bu eğitimcilerden eğitim alma şansı yakalamaları
- Yurtdışına gitmeden uluslararası öğretmenlik Denkliği sertifikası alma imkanının sağlanması
- Uluslararası Öğretmenlik Denkliği programı ile dünya çapında eğitim verebilen bir öğretmen statüsüne getirilmeleri
- Konuşma pratiklerinin Cambridge akreditasyonlu İngiliz hocalarla arttırılması ve güçlendirilmesi
- Öğretmenlerin mesleki özgüvenlerinin arttırılması
- Türkiye’deki dil öğretme konusundaki eksikliklerin saptanmasında ve giderilmesinde önemli bir model oluşturması ve benzer projelere öncü olması